torsdag 2 maj 2013

Världens godaste chokladbiskvier med flingsaltJag tycker inte bara om att baka, utan jag ägnar mig också en hel del åt musik. När mitt band skulle plåtas i Hagaparken förra helgen tog jag med mig riktig gofika i form av dessa smarriga biskvier. Receptet kommer dels från skolan och dels från nätet, och saltflingorna la jag till för att få lite extra smak.
Att baka biskvier är tidskrävande och det går allra bäst om du har en köksassistent till hjälp. Men resultatet blir så gott att det är värt ansträngningen, jag lovar!

Biskvibottnar (ca 20 st, beroende på storlek)

Ingredienser:

400 g mandelmassa
200 g strösocker
100 g äggvita

Sätt ugnen på 175-180 grader. 
Riv mandelmassan. Det gör du lättast om den har legat i kylen ett tag. 
Ta cirka 1 dl av den rivna mandelmassan och vispa ihop med hälften av äggvitan, och när det har blivit jämnt och fint tillsätt lite strösocker, lite mandelmassa och lite äggvita.
Ha vispen på hela tiden och fortsatt pytsa i lite hela tiden till alla ingredienserna är blandade. Det ska bli en jämn smet utan klumpar.

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
För bästa resultat spritsar du ut smeten i jämna rundlar på plåten, det går också bra att klicka ut med sked.
I spritspåsen bör du ha en stor rund tyll, och det är viktigt att inte spritsa för tjocka bottnar. Ca 7-8 mm är lagom, och helst tunnare om du kan. Lämna minst 2 centimeters mellanrum mellan bottnarna så att de inte flyter ihop.

Baka av dina bottnar i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Det är viktigt att de blir jämnt gyllenbruna eller lite mörkare, är de för ljusa kommer de falla sönder när de ska fyllas. 
När bottnarna svalnat helt (det är viktigt att man väntar, annars går de sönder) brukar jag lossa dem försiktigt, vända dem och trycka till så att de blir platta. Då blir de inte så vingliga när man har fyllt dem. 

Italiensk chokladsmörkräm

Italiensk maräng:

35 g. vatten
100 g. strösocker
20 g. glykos (finns i större mataffärer)

60 g. äggvita

Smörkräm:

200 g. rumstempererat smör
1 tsk. vaniljsocker

Smaksättning:

150 g smält choklad av bra kvalité, ca 55-60 % kakaohalt
1/2 tsk flingsalt

Till doppning och dekoration:

200 g. mörk non-tempchoklad (kan nog funka med candy melts också)
Flingsalt

Börja men den italienska marängen. Väg upp äggvitan och lägg den i skålen på din köksassistent. Sätt fast vispen. Starta maskinen och vispa äggvitan på låg hastighet.
Lägg vatten, glykos och socker i en kastrull och sätt värmen på max. Rör inte i blandningen och kolla hela tiden temperaturen med en termometer. När temperaturen på sockerlagen når 90-95 grader ökar du vispen till maxhastighet så att äggvitan blir vit och fluffig. När sockerlagen blivit 121 grader varm tar du kvickt bort den från plattan. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan, mitt emellan vispen och kanten på skålen. Ta det sista i kastrullen med slickepott och låt sedan marängen vispa på full hastighet tills den har svalnat. Känn på utsidan av skålen så vet du. Stanna vispen och börja med smörkrämen:

Smält chokladen i micro.
Vispa smöret och vaniljsockret vitt och fluffigt. Vänd ihop smöret och marängen försiktigt med en slickepott. Vänd ner den smälta chokladen och flingsaltet och blanda väl.

Fyll en spritspåse (med samma rundtyll som du spritsade bottnarna med) och spritsa smörkrämen på bottnarna. Har du större bottnar kan du stryka på fyllningen med en palett. 
Ställ biskvierna i frysen i några timmar, det underlättar för doppningen.

Nu är det dags att doppa dina små underverk!

Smält non-tempchokladen i ett vattenbad på spisen. Doppa biskvierna och garnerna med lite flingsalt på toppen. Kyl dem en kort stund.
ÄT OCH NJUT!

Det här grundreceptet kan varieras i det oändliga. Man kan blanda i t.ex. dulce de leche, fruktpuré eller lemon curd i marängen och sedan kanske doppa i vit choklad. Man kan dekorera med marsipanblommor eller strössel om man vill ha dem lite mer färgglada.

Lycka till!

/FridaInga kommentarer:

Skicka en kommentar