söndag 7 april 2013

Chokladmarängtårta med salt chokladkolakräm och kanderade nötter


Är man konditor så bakar man såklart sin egen födelsedagstårta! Jag hittade receptet i ett gammalt nummer av tidningen Mat & Vänner och var bara tvungen att prova det. För visst låter det vansinnigt gott? Det var det också...alla som smakade blev överförtjusta! En tårta som jag definitivt kommer att göra igen.
Här kommer receptet:

Ugn: 150 grader, varmluft 
ca. 12-14 portioner

Ingredienser:

Tårtbottnar:

100 gram smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
5 äggulor
4 msk standardmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
0,5 tsk salt

Maräng:

5 äggvitor
1,5 dl strösocker
100 gr mörk choklad av god kvalitet (smält)
0,5 krm ättika (12%)

Kanderade nötter:

130 gr nötter (jag köpte blandade naturella nötter bland naturgodiset)
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Chokladkolakräm:

4 äggulor
0,5 dl strösocker
1 dl grädde
150 gr mörk choklad av god kvalitet (hackad)
0,5 msk flingsalt

Servering:
ca 5 dl vispgrädde

Har du ingen varmluftsugn går det utmärkt att istället baka en stor tårtbotten i en mindre långpanna, och sedan dela den färdiggräddade bottnen i två delar när du ska lägga ihop tårtan.
Bottnarna kan förberedas en dag innan.
Värm ugnen till 150 grader på varmluft.
Förbered 2 springformar (ca 23 cm i diameter) med att klä botten och sidor med bakplåtspapper. Det går enkelt om man först penslar kanterna med lite olja eller vatten.

Börja med sockerkakan:
Vispa smör och socker mjukt och smidigt. 
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten.
Fördela smeten i de båda springformarna och bred ut så att hela formen är täckt av smet.

Maräng: 
Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp i en ren skål.
Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt. Öka hastigheten på elvispen så att du slutligen vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är vit, blank och fast.
Vänd ner den smälta chokladen slarvigt i marängen och fördela chokladmarängen i springformarna, ovanpå sockerkakssmeten. 
Sätt in den ena formen längst ner i ugnen och den andra i mitten.
Grädda i ca 40 minuter. Byt därefter plats på formarna efter halva tiden.
Låt svalna och lossa därefter formarna försiktigt.
Täck över med bakplåtspapper om tårtbottnarna ska stå till nästa dag.

Kanderade nötter:

Rosta nötterna i en torr stekpanna med medelvärme tills de fått fin färg.
Tillsätt strösocker och vatten under omrörning. Fortsätt röra tills sockret stelnat kring nötterna och all vätska är borta.
Omrörningen går enklast med en träspatel eller träslev.
Låt nötterna svalna. Hacka dem sedan grovt.

Chokladkolakräm:

Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar sjuda, tjockna och bli blank.
Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen.
Rör om tills chokladen är helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet.
Låt svalna.

Montering:

Vispa grädden fluffig.
Lägg den ena tårtbottnen på ett fat.
Fyll en spritspåse med chokladkolakrämen och spritsa ut jämnt över bottnen. Toppa med hälften av den vispade grädden.
Lägg på den andra tårtbottnen och fördela resten av grädden på toppen.
Toppa med kanderade nötter.
Tårtan kan serveras genast eller inom de närmasta 6-8 timmarna. Den är då lägg och marängig. Får den stå en dag eller fler blir den lite mer kompakt och härligt seg.

Ät och njut!

4 kommentarer:

  1. Hej! Om man låter tårtan stå i flera dagar i kylen blir inte vispgrädden dålig/konstig eller smälter? Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du vispar grädden lagom hårt bör den kunna stå i 2-3 dagar och ändå vara god.

      Mvh Frida

      Radera
    2. Om du vispar grädden lagom hårt bör den kunna stå i 2-3 dagar och ändå vara god.

      Mvh Frida

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera