onsdag 1 januari 2014

60-årstårta till mamma - chokladmarängtårta med mandelpäronMin mamma fyllde 60 år dagen före julafton och självklart bakade jag en smarrig tårta till henne. Hon önskade sig en tårta med choklad, maräng och päron så jag bakade min chokladmarängtårta som jag modifierade lite. Det blev verkligen en vansinnigt god tårta; söt, seg, salt, chokladig, syrlig och knaprig på en gång. En riktig fullträff helt enkelt! Vill du baka den själv gör du såhär:

1, Baka bottnarna enligt det här receptet. Det går bra att baka dem dagen innan du ska lägga ihop tårtan, men lägg då endast bakplåtspapper över (VIKTIGT! Plasta INTE, för då blir marängen fuktig och sjunker ihop).

2. Kandera valfria nötter enligt receptet.

3. Gör den salta chokladkolakrämen. Den blir godast om du använder choklad med 70% kakaohalt. Fyll en spritspåse med krämen och lägg i kylen tills du ska lägga ihop tårtan.

4. Gör päronfyllningen:

Päronfyllning med mandelmassa

3 konserverade päron (6 halvor)
1 vaniljstång
2-3 msk koncentrerad päronsaft
0.25 dl vatten
ca 150 g. mandelmassa
Några droppar grön karamellfärg
Några droppar päronessens
Ev. 1 msk Xanté päronkonjak

Lägg mandelmassan i frysen. Häll saft och vatten i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i katrullen. Skär päronen i mindre bitar och lägg i. Häll i konjak om du vill ha det. Koka upp blandningen och låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Låt inte päronbitarna bli mjuka. Ställ av från plattan och låt kallna.
Häll blandningen genom en sil (ställ en bunke under och spara vätskan). Ta fram mandelmassan och riv den. Lyft vaniljstången ur päronkoket. Vispa mandelmassan med elvisp tillsammans med en liten del av vätskan så att det blir en slät smet. Vänd sedan ner päronkoket i mandelmassan. Färga fyllningen så grön som du vill ha den och droppa i päronessensen. Ställ i kylen tills tårtan ska sättas ihop, glöm inte att plasta ända ner till ytan.

5. Montering och dekoration

Vispa grädden.
Ta fram chokladkolakrämen ur kylen. Den lär ha stelnat, så ställ den i ett varmt vattenbad.
Lägg upp den ena av marängbottnarna på en tårtbricka. Stick in bakplåtspapper under så att brickan inte blir kladdig. Spritsa på krämen och stryk ut den jämnt med en palett. Gör samma sak med päronfyllningen som du lägger ovanpå chokladkrämen. Slutligen breder du på ett lager grädde och sedan lägger du på den andra bottendelen. Stryk in hela tårtan med grädde så att bottnarna inte syns. Dra bort bakplåtspappret. Släta till ytan och ställ in tårtan i kylen. Ta fram det du vill dekorera med (jag valde att spritsa chokladdekorationer som jag använde tillsammans med körsbär). Vispa mer grädde och dekorera tårtan. Strö på nötterna och avsluta med lite riven choklad.

6. Njut!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar