söndag 29 december 2013

Jag visar steg för steg: Hemmagjorda mums-mums/kokosbollar!


Receptet som jag kommer att dela med mig av idag är mitt absoluta favoritrecept. Första gången jag kom i kontakt med det var under kursen "Choklad och konfektyr" som leddes av den bästa läraren inom konditori: Jenny Roshage (kolla in hennes hemsida här). Det här var sommaren 2012. Sedan dess har jag använt det här receptet flera gånger och även experimenterat med det lite (ni som läst tidigare inlägg kommer att känna igen det). MEN, den här gången ska inlägget handla om det som receptet egentligen är till för. Nämligen att baka sina egna supergoda mums-mums!
Jag har sett att det finns en bakmix till mums-mums hos en viss hobbykedja, men även om jag inte testat deras version törs jag nästan lova att den här varianten är både godare och innehåller färre tillsatser. Det är lite pyssel men det är det helt klart värt.

För er som har barn hemma som gillar att baka kan jag verkligen rekommendera detta. Dock är det nog bra att se till att göra "fluffet" färdigt innan barnen får vara med (detta eftersom man måste koka upp en sockerlag som blir väldigt varm). Om barnen inte vill vara med att baka så är det ändå perfekt att göra till ett barnkalas. Jag kan intyga att det inte finns många barn som ogillar dessa godbitar!
Notera att det tar ungefär en dag att få dem färdiga eftersom de ska stå i frysen i några timmar innan de doppas. Så det är inget "sistaminutenprojekt".

Receptet räcker till ca 40 stycken.

Du behöver följande:

En hushållsassistent med visp
Termometer
Spritspåse och tyll (bild på min tyll kommer längre ner)
Rund utstickare i metall ( pepparkaksmått kan också funka)
1 pkt. Smörgåsrån
Kokos eller strössel att strö på dina mums-mums efter doppning

STEG 1

Det första du behöver göra är att med hjälp av utstickaren skära ut rundlar av rån. Har du en vass utstickare kan du ta flera rån på en gång och skära. Det är bra att ha en skärbräda under.STEG 2

Nu ska du göra själva "fluffet".

Ingredienser:

1/2 dl. vatten
1/2 msk. agar agar (vegetariskt gelatinpulver, finns att köpa här)
220 g. strösocker
50 g. glykos (Apoteket säljer små tuber med 50 g. såhär års)
110 g. äggvita

Gör såhär:

Väg upp äggvitan i köksassistentens bunke (se först till att den helt ren och fettfri). Sätt fast bunken och vispen i assistenten. Blanda samman vatten och agar agar i en kastrull. Sjud blandningen försiktigt på medelstark värme tills pulvret har löst sig. Blanda samman socker och glykos i en skål (så gott du kan, det behöver inte bli homogent) och rör sedan ner detta i kastrullen. Rör försiktigt emellanåt med en träslev. Vispa under tiden äggvitan till ett hårt skum i din köksassistent. När sockerlagen når 121 grader precis så tar du snabbt av den från plattan och häller ner den i en tunn stråle i maskinen (mellan vispen och kanten på skålen). Skrapa ner resterna med slickepott, och var noga med att inga stelnade delar av sockerlagen följer med. Låt maskinen vispa tills massan har svalnat. Den kommer då att vara kritvit, blank och fast i konsistensen.Såhär:


STEG 3

Nu är det dags för det allra roligaste (åtminstone tycker jag det): att spritsa dina mums-mums! Ta en spritspåse, lägg i valfri tyll. Jag använde den här:


Fyll spritspåsen med fluff och spritsa sedan fluffet på dina runda rån. Här kan du göra precis hur du vill, använd fantasin och prova olika tyllar. Det viktiga är dock att inte spritsa utanför kanten på kexet eftersom det då blir svårt att doppa din mums-mums. För ett snyggt resultat bör man spritsa fluffet nära kanten.
När du har spritsat klart ställer du dina mums-mums på en plåt eller bricka. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

STEG 4

Nu är det äntligen dags att doppa! Vill du ha strössel eller kokos på häller du först upp det i en skål. Smält valfri choklad i en skål i micron eller över vattenbad. Håll din mums-mums upp-och-ner (greppa i rånet) och doppa. Vill du ha kokos på rekommenderar jag att låta chokladen torka en stund innan du strör över den. Annars blir kokosflingorna bruna eftersom de suger upp chokladen. Samma sak med strösslet, det blir snyggare om chokladen har torkat lite innan. Använd fantasin även här och prova olika sorters strössel - eller varför inte hackade nötter eller polkagrisar?
Ställ in dina doppade mums-mums i kylen. De håller drygt en vecka.


Nydoppat!


Slutresultatet: Dina egna supersmarriga mums-mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar