måndag 12 augusti 2013

Blåbärskaka extra allt!


Vid två tillfällen i sommar har jag varit ute och plockat blåbär. Trots det dåliga blåbärsåret har jag fått med mig en del bär hem. Därför kommer här ännu ett recept som innehåller blåbär. Även detta recept är improviserat och jag måste säga själv att det blev kolossalt lyckat! Så vansinnigt god är den här kakan att man minns den om man en gång ätit den. Och minnet får det att vattnas i munnen...

Receptet räcker till ca 20 personer och går utmärkt att halvera.

För att förklara enkelt så är det en blåbärskaka med smuldeg och vit choklad. Smuldegen hade legat i en burk i min frys i säkert ett halvår, men det var inget fel på den. Så den kan absolut förberedas långt innan! Smuldeg är bra att ha i frysen om man vill göra paj, muffins eller liknande. Bara att slänga på innan gräddning.
Receptet på smuldeg kommer från min praktikplats som jag var på under utbildningen, Paus Bagarstuga i Västerhaninge.

Smuldeg, grundrecept

200 g strösocker
200 g smör
1 ägg
400 g vetemjöl
1 tsk rivet citronskal eller citronarom (finns i vissa mataffärer)

Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunken till din köksassistent. Har du ingen kökassistent borde du kunna vispa ihop allt i en bunke med elvisp. Lägg i samtliga ingredienser och blanda med vinge på lagom fart tills allt har blivit till smulor. Lägg smulorna i en burk och förvara i frysen om du inte ska använda smuldegen direkt.
Den här satsen smuldeg räcker till mycket mer än en blåbärskaka.

Dags att göra kakan!

Använd en ställbar tårtring och gör den så stor att den mäter ca 30 cm i diameter. Har du ingen tårtring kan du använda en långpanna att grädda i. Ställ tårtringen på papper på en plåt, eller lägg papper i botten av en långpanna. För att fästa pappret i långpannan bör du gnida in den med smör innan du lägger i pappret.

Till kakan behöver du:

200 g rumstempererat smör
10 äggulor (spara gärna vitorna och gör en trevlig maräng eller liknande)
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk rivet citronskal eller citronarom (se ovan)

5 dl färska blåbär (vill du använda frysta, blanda dem först med 1 msk potatismjöl)
100 g. hackad vit choklad (eller pellets) att toppa med

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt en äggula i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten, som ska bli riktigt tjock. Fördela smeten i formen/långpannan. Häll på blåbären och tryck försiktigt ner dem i smeten. Sprinkla smuldeg över hela kakan i önskad mängd och ställ sedan in den i ugnen. Låt den stå ca 20-25 minuter beroende på tjocklek, kolla med en sticka att den är klar. Ta då ut kakan och strö över den vita chokladen. När chokladen har smält drar du försiktigt med en slickepott över så att den breds ut lite. Låt kakan svalna något och lägg gärna på några extra blåbär vid servering.

Färdig att avnjutas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar