måndag 5 augusti 2013

Gluten- och laktosfria bakelser med blåbär


Jag plockade ihop några olika godsaker som jag tycker om och skapade en bakelse. Den består av två mazarinbottnar med en citronpannacotta emellan. Bakelsen är toppad med lemon curd och blåbär och dekorerad med spritsbar maräng.
Det bästa av allt (förutom att den är så god, förstås) är att den är helt fri från både gluten och laktos. Den här bakelsen kräver flera moment (som dock inte är svåra) och en del förberedelser, men det är den värd! Jag bjöd hem mina kompisar från bageriutbildningen, Johanna och Marte-Sophie, som hjälpte mig att lägga ihop, nörda och dekorera. Vi experimenterade med olika tyllar och alla körde sin egen stil, så det blev en fin mångfald :-) Underläggen har jag tillverkat själv av tillplattade muffinsformar som jag limmat på pappskivor.

Receptet räcker till ca 8 stycken bakelser.

Dag 1

Gör citronpannacotta. Till den behöver du:

En stor silikonform, som den här. Jag köpte min via Ebay. Alternativt en form med flera mindre hålrum i, finns t.ex. på Åhléns City och i olika webshops.
Ställ formen på en bricka som går att ställa in i din frys.
Nu kan du börja koka din pannacotta!

Ingredienser:

5 dl laktosfri vispgrädde 40%
0, 75 dl strösocker
3 gelatinblad
1 tsk Bourbon vaniljpulver (finns i mataffären)
1-2 msk lemon curd (jag fuskade och köpte, vill du göra egen finns ett bra recept här)

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll grädden i en ren, tjockbottnad kastrull. Rör ner sockret och vaniljpulvret. Sätt plattan på max, använd en visp och rör försiktigt i botten medan gräddblandningen kokar upp. Så fort det börjar bubbla på ytan drar du av kastrullen från plattan. När du ser att det inte längre kokar lyfter du gelatinbladen ur vattnet, vrider ur dem lätt och låter dem smälta ner i gräddblandningen. Rör slutligen ner lemon curd och när allting blandats häller du ner det i silikonformen. Skrapa med en slickepott i botten så att allt kommer med.
Ställ i frysen till nästa dag.

Dag 2

Dags att baka mazarinbotten! Jag lånade ett recept av proffset Roy Fares:

Ingredienser:

370 g. mandelmassa
160 g. laktosfritt smör, rumstempererat
110 g. ägg (2 st)
60 g.äggula (3 st)

Sätt ugnen på 180 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten med smör. Riv mandelmassan på ett rivjärn, det går alltid lättare om du haft den en stund i frysen innan.  Vispa försiktigt ihop den med smöret till en slät massa. Tillsätt ett ägg/en äggula i taget tills allt är blandat. Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.

Montering och dekoration

Ta ut formen med pannacotta ur frysen. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper och låt den tina en kort stund. Med hjälp av en rund utstickare skär du först ut bitar av mazarinkakan. Dela varje utskuren bit i två skivor. Lägg en skiva mazarinkaka på ett bakelseunderlägg. Skär ut en likadan bit av pannacottan och lägg ovanpå mazarinkakan. Lägg sedan den andra skivan mazarinkaka ovanpå pannacottan. Gör likadant med resten av bakelserna och ställ sedan in dem i kylen.

Spritsbar maräng

Ingredienser:

50 g. Vatten
1,5 g. Agar-agar (finns att köpa här) eller gelatinpulver
220 g. Socker
50 g. Glykos (finns i välsorterade mataffärer)
110 g. Äggvita

Gör såhär:

Blanda vatten och Agar-agar/gelatinpulver i en kastrull. Sjud försiktigt till agar-agaren har löst sig.
Blanda samman socker och glykos och rör ner detta i kastrullen. Rör emellanåt. Blandningen ska nu koka tills den är precis 112°C. Vispa under tiden äggvitan till ett hårt skum i din köksassistent.
Häll ner sockerlagen i en tunn stråle under snabb vispning i maskinen. Vispa tills massan svalnat.

Dags för finalen!

Ta fram dina bakelsetorn ur kylen. Välj en tyll som du vill spritsa marängen med. Lägg tyllen i en spritspåse och fyll den med marängen. Stryk lite lemon curd på toppen av varje bakelse och lägg sedan en liten hög med färska blåbär i mitten. Spritsa slutligen på marängen, nerifrån och upp i vilka mönster du önskar.Ställ in i kylen ca 30 minuter. När det är dags att servera tar du ut bakelserna och bränner sedan försiktigt av marängen med en brulébrännare. 
Voilà! Nu har du gjort snygga bakelser att imponera på gästerna med, och de är dessutom fria från gluten och laktos!

Ät och njut!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar