tisdag 27 augusti 2013

Mitt bidrag till Baka's Chokladtävling


Jag prenumererar på tidningen Baka och denna månad utlyser de en tävling som går ut på att man ska bidra med sitt bästa chokladrecept. Dessa praliner kanske inte verkar vara så goda, men faktum är att den lilla undertonen av getost är helt gudomlig! Testa själva så får ni se!

Chèvrepralin med karamelliserad honungsmandel
(receptet räcker till en pralinform, ca 20-25 st)

Skal: Mörk choklad med dekor av vit choklad
Fyllning: Chèvreganache och karamelliserad honungsmandel
Utseende: Fjälltopp

Börja med ta fram en passande pralinform (jag använde denna)
Temperera lite vit choklad och spritsa stjärnliknande mönster i botten av varje hålrum. Låt stelna.

Chèvreganache (receptet ger 250 g)

80 g. grädde
45 g. chèvreost
88 g. mjölkchoklad
37 g. mörk choklad

Skär bort den vita kanten på chèvren och väg upp den. Koka upp grädden och smält ner osten. Häll blandningen över chokladen i omgångar och rör om. Låt ganachen svalna och fyll en spritspåse med den. 

Honungsmandel (krokant)

½ dl socker
25 g. honung
¼ dl vatten
½ dl rostade mandelspån

Koka upp socker, vatten och honung tills det har karamelliserat ordentligt. Tillsätt de rostade mandelspånen och rör om. Häll upp på bakplåtspapper och låt det stelna.
Skär sedan den färdiga krokanten i små bitar. 

Gjut skal av mörk choklad. Låt skalen stelna så mycket att de lossnar från formen. Smula ner lite honungsmandel i varje skal. När ganachen är 30 grader eller kallare, fyll upp skalen. Locka och ställ i kylen. 

Lossa försiktigt pralinerna ur formen. Dina fjälltoppar är färdiga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar