måndag 7 april 2014

Mazarintårta med toscapäron (gluten- och laktosfri)


Igår fyllde jag år och självklart bakar jag min egen födelsedagstårta! Årets komposition blev en mazarintårta fylld med toscapäron. Det som är så bra med den är att den kan göras helt fri från både gluten och laktos om man skulle vilja.
Så här gör du:

Rostad mandel

Lägg 1 dl mandelspån i en långpanna med bakplåtspapper under. Rosta mandeln i ugnen på 200 grader och rör om då och då. Ta ut formen när mandeln blivit gyllenbrun.

Mazarinbotten (recept av Roy Fares):

370g. mandelmassa
160 g. rumstempererat laktosfritt smör
110 g. ägg (2 st)
60 g. äggula (3 st)

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en slät massa. Använda elvisp eller matberedare på lägsta hastighet. Blanda ner äggen ordentligt, ett i taget.När allt är väl blandat häller du smeten i formen och gräddar kakan i ugnen i 20-25 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i två delar.

Vaniljkräm (recept har jag lånat härifrån)

1 ½ dl laktosfri mjölk
1 ½ dl laktosfri grädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispad laktosfri grädde
2 tsk äkta vaniljpulver

Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull och värm på svag värme under omrörning tills första bubblan syns. Ta bort från värmen och blötlägg gelatinbladen. Rör sedan ner gelatinet i den varma krämen. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då.
Vispa grädden och vaniljpulvret fast. Rör ner grädden i krämen.

Päronfyllning med tosca

1 stor burk konserverade päron (ca 10 st halvor)
100 g. smör
1 dl strösocker
3 msk glutenfri mjölmix
1 msk laktosfri mjölk
2, 5 dl mandelspån

Sätt ugnen på 225 grader. Skär päronen i mindre bitar och lägg i en smord form. Smält smöret och blanda ner alla ingredienser utom mandeln. Låt koka ihop lite snabbt, bred sedan smeten över päronen och strö över mandeln. Grädda i ugn cirka 10 minuter tills mandeln fått fin färg, använd grillfunktionen om det behövs. Ta ut och låt svalna.

Montering

3 dl laktosfri grädde, osötad och vispad

Lägg den ena halvan av mazarinkakan på en tårtbricka. Blanda ihop päronfyllningen till en smet och bred den försiktigt över kakan. Bred sedan på vaniljkräm och avsluta med ett lager osötad grädde. Lägg på den andra delen av kakan och börja med att bre på vaniljkräm. Ovanpå den breder du resten av päronfyllningen. Spritsa toppar av grädde med valfri tyll och strö över den rostade mandeln som dekoration.

Ät och njut!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar